Arnhemsestraatweg 14, 6991 AM te Rheden

Omschrijving onderdeel 5

PAARDENSTAL uit 1922, naar ontwerp van de Dierense architect G.J. Uiterwijk.. De paardenstal ligt ten noorden van het landhuis in het bos. Het opvallende stalgebouw waarvan de architectuur overwegend beïnvloed is door het Rationalisme, vertoont in de detaillering invloeden van Berlage, onder andere de muur die de binnenplaats afscheidt en natuurstenen consoles waar de kapspanten op rusten. Naast zes paardenboxen bevat het gebouw een wasplaats, een remise, twee fouragekamers en een zolder. De plattegrond wordt gevormd door twee in elkaar geschoven rechthoeken respectievelijk bestaande uit een driebeukige stal met een overdekte binnenplaats met aan weerzijden paardenboxen en een wasplaats met remise voor de rijtuigen. Het stalgedeelte is een bouwlaag hoog. De brede en hoge middenbeuk ligt onder een wolfdak, de zijbeuken onder schilddaken. De wasplaats annex remise telt anderhalve bouwlaag en ligt onder een schilddak met aan de uiteinden ventilatiekappen in de vorm van schoorstenen. De daken zijn met gesmoorde platte Friese pannen gedekt. In het dak bevinden zich verschillende lage dakkapellen met meerdelige vensters. In het dakschild boven de achtergevel bevinden zich twee gemetselde schoorstenen. De voorgevel van de stal heeft een symmetrische indeling. De middenbeuk is aan voorzijde open, waarbij de binnenplaats van de weg gescheiden wordt door een lage gemetselde muur, waarin zich in het midden een dubbele houten poort bevindt. De poort is geplaatst tussen twee bakstenen kolommen, bekroond met hardstenen platen. De spanten van de kap rusten op hardstenen consoles. De lagere zijbeuken bezitten ieder een liggend venster. In de linkerzijgevel geheel links een driedelig liggend venster. In het hiernaast gelegen, iets hoger en risalerende geveldeel bevinden zich op de begane grond drie vensters met kruiskozijnen. Op de verdieping een dubbel zolderluik onder een klein overstekend zadeldakje met windveren. In het korte geveldeel een rechtgesloten dubbele houten poort. Boven de poort een kroonlijst op consoles. De hierop aansluitende gevel van het stalgedeelte bevat meerdere driedelige liggende vensters. Het linkerdeel van de rechter zijgevel heeft meerdere driedelige liggende vensters. het rechter geveldeel heeft op de begane grond twee vensters met kruiskozijnen. Op de verdieping een dubbel zolderluik onder een klein overstekend zadeldakje met windveren. In de achtergevel een venster en klapraampje. In een uitbouw drie vensters. Het gebouw bevat een aantal waardevolle interieuronderdelen. Hieronder valt de gaaf bewaarde overkapte en fraai gedetailleerde binnenplaats, de zes paardenboxen en de van een betegeling voorziene wasplaats en remise.

PAARDENSTAL van algemeen belang

- wegens de ouderdom