Sloten Noord-Holland L 3642 A10
Sloten Noord-Holland L 3642 A18
Hoofdweg 411, 1056 CT te Amsterdam
Jan van Galenstraat 184, 1056 CJ te Amsterdam
Jan van Galenstraat 186, 1056 CJ te Amsterdam
Jan van Galenstraat 188, 1056 CJ te Amsterdam

Omschrijving

WOONBLOK met ARBEIDERSWONINGEN en WINKELS en in oorsprong ATELIERWONINGEN uit 1925-1926 en bestaande uit een hoekblok aan de Noordwest zijde van het kruispunt van de Hoofdweg met de Jan van Galenstraat. Het vormt het noordelijk deel van de "stadspoort" van Wijdeveld. Het kenmerkt zich door een iets teruggezette rechthoekige toren met zes bouwlagen en hogere voortzetting aan de achterzijde. Aan de voorzijde grote drieruits vensters op de verdiepingen en een meerruits gelede glasgevel bij de oorspronkelijke atelierruimtes op de bovenste bouwlagen. In het verlengde van de gevel aan de Hoofdweg, maar teruggezet ten opzichte van de bebouwing aan de Jan van Galenstraat is een hoog rechthoekig bouwvolume geplaatst met respectievelijk twaalf en vijf traveeën met vensters met dubbele draairamen op de hogere verdiepingen. Begane grond en eerste verdieping steken naar de Jan van Galenstraat toe verder uit en eindigen in een halfronde erker. Winkelpuien en doorlopende serie vernsteropeningen met matglazen raamvulling onder fries met verticale accenten in decoratief metselwerk. Hierboven een doorlopende uitkragende serie vensters met steeds drie hoge ramen. Hoge blinde gevelmuur bij de zolderverdieping met vier hijsbalken waarboven vierkante elementen. Aan de noordzijde een risalerende overgang met smalle vensters naar de aangrenzende bebouwing van de Hoofdweg. Eenvoudige toegangspartijen.

Waardering

Woonblok met arbeiderswoningen en winkels en atelierwoningen uit de jaren '20 van de 20ste eeuw, van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde, alsmede vanwege de typologische- en ensemblewaarde. Van belang als essentieel onderdeel van het complex Hoofdweg in Plan-West van Amsterdam.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)