531162 - Eerebegraafplaats
Bloemendaal A 10596
Bij Zeeweg 26, 2051 EC te Overveen

Omschrijving

Ten noordoosten van de begraafplaats, aan de voet van de trapsgewijze opgang gelegen hoefijzervormig AMFITHEATER uit 1951. Aan de westzijde (zeezijde) een gebosseerde licht gebogen muur en spreekstoel in Maulbronner zandsteen. Naar het oosten een oplopend onverhard terrein waarin negen licht gebogen natuurstenen treden. Het amfitheater is bereikbaar middels twee toegangspaden.

Waardering

Door de ligging aan de voet van de opgang naar de entree van de begraafplaats heeft het AMFITHEATER ruimtelijk en functioneel een betekenisvolle relatie tot de begraafplaats en speelt het een essentiële rol in rituele herdenkingsbijeenkomsten. De oriëntatie op het westen, waar de zon ondergaat, symboliseert de bezinning op de dood. De muur en de spreekstoel hebben architectuurhistorische waarde vanwege sobere en krachtige vormgeving en materialisatie. Het amfitheater heeft landschappelijke waarde door de ligging en oriëntatie in het duinlandschap en de verwevenheid van architectuur en natuur.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Amfitheater op erebegraafplaats

N.V.T. Niet van Toepassing Amfitheater op erebegraafplaats