531162 - Eerebegraafplaats
Bloemendaal A 12561
Bloemendaal A 11329
Bloemendaal A 10596
Bij Zeeweg 26, 2051 EC te Overveen

Omschrijving

De in het duinlandschap gelegen AANLEG van het erebegraafplaatscomplex bestaat uit een padenstructuur met HOUTEN KRUIS. Entree aan de Zeeweg met dwarsgeplaatste muur in Maulbronner steen aan de zeezijde. Schelpenpad door het duin, uitmondend in een driesprong ten oosten van de begraafplaats, waarvan het linkerpad uitkomt op de zuidelijke uitgang van de begraafplaats en het rechterpad en het middenpad samenkomen in het toegangspad tot de opgang ten noorden van de begraafplaats. Aan het rechterpad de parkeerplaats. Ter plaatse van de samenkomst van het midden- en rechterpad een markeringsmuur in Maulbronner steen met een toelichtingsbord. Het toegangspad mondt uit op het amfitheater en de trapsgewijze met carboonzandsteen en Maulbronner steen verharde opgang tot de entree van de begraafplaats. Ten westen van deze opgang een lage muur in Maulbronner steen. Op het ten noordoosten van de begraafplaats gelegen hoogste duin een houten kruis. Het oorspronkelijke kruis van basralocus-hout is na blikseminslag in 1977 vervangen door een kruis van azobé-hout.

Waardering

De in het duinlandschap gelegen AANLEG van padenstructuur met HOUTEN KRUIS heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van de rituele herdenkingsbijeenkomsten en ontsluiting van de erebegraafplaats. De passende materialisatie en bescheiden vormgeving van de paden en muren accentueren de verwevenheid van natuur en cultuur, waarbij via de entree aan de Zeeweg, de markeringsmuur en de trapsgewijze en door een lage muur geflankeerde opgang de monumentaliteit van zowel de begraafplaats als het landschap geleidelijk worden benadrukt. Het houten kruis op het hoogste duin functioneert als een baken in het landschap en heeft sterke symbolische waarde als uitdrukking van de wijding van de plek.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen

Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Aanleg