531167 - Groot Nergena
Bennekom F 1633
Bij Dr. W. Dreeslaan 1, 6721 ND te Bennekom

TUINAANLEG als onderdeel van het complex 'Groot Nergena'.

Omschrijving

TUINAANLEG bestaande uit een ronde vijver omsloten door een groen talud gevolgd door een bakstenen oprijlaan en een beukenrij achter de lage muren met aankapping die de gebogen lijn van de muur volgt. De aanleg van de ronde vijver dateert waarschijnlijk uit de 19e eeuw, aangelegd ten behoeve van het voormalige landgoed Nergena voor het natuurschoon en de kweek van vissen. De oprijlaan en de beukenrij is gerealiseerd ten tijde van de bouw van het I.V.R.O. in 1952-54. Vanuit de oprijlaan is de toegang naar de verschillende gebouwen vormgegeven door middel van kleine bakstenen bordessen voorzien van visgraatpatroon.

Waardering

TUINAANLEG als onderdeel van complex 'Groot Nergena' bestaande uit een ronde vijver, oprijlaan en beukenrij is van algemeen belang:

* Vanwege de tuinhistorische waarde vanwege de ouderdom als overblijfsel van de 19e eeuwse aanleg van het voormalig landgoed 'de Nergena' bestaande uit een grote ronde vijver voor het gebouw.

* Vanwege de ensemblewaarde tussen de monumentale formele opzet van de 19e-eeuwse vijver en de monumentale, symmetrische opzet van het I.V.R.O. uit 1952-54 gesitueerd rondom de vijver

* Vanwege de architectuurhistorische waarde van de infrastructuur vormgegeven als oprijlaan, verhard met baksteen.

* Vanwege de tuin- en architectuurhistorische waarde van de beukenrij die de overkapping tegen de lage gemetselde muur vanaf de achterzijde camoufleert door de lijn van de muur te volgen.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen