Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
531175
Complexnummer: 
529576 - Deelen/Groot-Heidekamp
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
21 december 2012
Kadaster deel/nr: 
62107/52
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Arnhem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Arnhem
X-Y coördinaat: 
190278 - 449713

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Gebouw 48 ligt vrijstaand langs de noordzijde van de noordelijkste van oost naar west lopende weg op Groot-Heidekamp alsmede aan de noordzijde van een ruime opstelplaats voor materieel en ten noordoosten van nr.47. De daknok is oost-west gericht, evenwijdig aan de weg. Gebouw 48 is een in 1940-1941 als 'Regelbau' tot stand gekomen garage met vier dubbele garageboxen ten behoeve van de Fahrbereitschaft, is op macroniveau onderdeel van een grote militaire vliegveldstructuur uit de periode 1940-1945, op mesoniveau van een complex van op enige afstand van de verblijfsgebouwen en in een rechthoekig geometrisch verband geplaatste gelijksoortige gebouwen, en op microniveau van een complex van naar functie en vorm onderling verwante functionele panden. De garage is tegenwoordig in gebruik in een vergelijkbare garagefunctie en als opslaggebouw.

Omschrijving

Eenlaagse bakstenen GARAGE in schoon metselwerk uitgevoerd op langgerekte, rechthoekige plattegrond en gedekt door een zadeldak met overwegend grauwe pannen tussen puntgevels. De naar de opstelplaats gekeerde zuidelijke langs- of voorgevel is door vijf bakstenen muurdammen of penanten in vier dubbele traveeën van gelijke breedte verdeeld, waarvan de beide buitenste deels zijn voorzien van spaarvelden. Deze traveeën zijn gesloten met gevelhoge, dubbele, verticaal beplankte, houten, hangende roldeuren. In de twee deuren rechts een door roeden in vieren verdeeld venster en in de rechter deur links een rinketdeur. Beide middelste traveeën zijn gesloten door spaarvelden van metselwerk, met in elk een tweetal vensteropeningen met door roeden verdeelde vierruits valramen onder betonnen latei en voorzien van met tegels bezette lekdorpels. De noordelijke achtergevel is voorzien van vergelijkbare vensteropeningen en links van een luchtrooster. De westelijke kopgevel bevat twee vensteropeningen onder rollaag en met bakstenen lekdorpel, elk voorzien van door roeden verdeelde vierruits ramen, en hiernaast rechts een luchtrooster. De oostelijke kopgevel bevat rechts een verticaal beplankte houten deur. Voor- en achtergevel voorzien van mastgoten. Het interieur bestaat uit een grotendeels ongedeelde stallingruimte.

Motivering

GARAGE van algemeen belang als herkenbaar onderdeel van een uit de Tweede Wereldoorlog stammend en door de Duitse bezetter als onderdeel van een groot militair vliegveld opgezet legerkamp, vanwege:

- architectuurhistorische waarde door de op locale vormen geïnspireerde traditionalistische bouwtrant en de voor de bouwtijd kenmerkende uitvoering en detaillering,

- krijgs- en cultuurhistorische waarde als garage in een garagecluster in het legerkamp Groot Heidekamp ten behoeve van de "Fahrbereitschaft",

- stedenbouwkundige en ensemblewaarde door de inbedding in een op rechthoekige grondslag gevormde cluster van garages met voertuigopstelplaatsen, door de samenhang van en met het totale militaire vliegveldconcept en de ruimtelijke hoofdlijnen en onderdelen van het kampement, en door de onderlinge verwantschap van de hierbij toegepaste vormen.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
ArnhemDeelen:Groot-Heidekamp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenBijgebouwen

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ARNHEMA1541

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwenBijgebouwen

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19401941exactvervaardiging