531187 - De Lichtenberg
Bij IJzerenmanweg 15, 6006 TA te Weert

Inleiding

ZWEMBAD met LIGWEIDE, KLEEDHOKJES, POMPHUISJE EN INSTRUCTEURSGEBOUW zijn onderdeel van het recreatiecomplex De Lichtenberg. Ze dateren uit 1956 en zijn gebouwd naar ontwerp van architect P.H. Weegels. De kleedhokjes vormen samen met de entree met muur de westelijke afsluiting van het recreatiecomplex.

Omschrijving

Dit terrein heeft een vierkante plattegrond (70 x 70 m) en bestaat uit een zwembad van Olympische afmetingen (33,5 x 25 meter) en een forse ligweide. Hier bevinden zich ook een instructeursgebouw rechts van de entree, kleedhokjes tegen een muur langs de IJzerenmanweg en een pompgebouwtje op de uiterste zuidwesthoek van het terrein. Van het zwembad zijn alleen de groengekleurde startblokken nog te onderscheiden. De wanden en vloer van het volgestorte zwembad zijn nog wel aanwezig maar niet meer zichtbaar. Aan de binnenzijde van de muur naast te de entree is, ter plaatse van het zwembadterrein, tegen de muur een rij bakstenen kleedhokjes opgetrokken. De houten deuren hebben bovenin een ronde opening. Vóór de rij kleedhokjes langs loopt een galerij die rust op betonnen ronde kolommen. In de uiterste zuidwesthoek van het complex staat aan het einde van de rij kleedhokjes een pomphuisje. Het eenlaags huisje staat op een vierkante plattegrond en heeft een met leien gedekt tentdak. Het is opgetrokken in Nivelsteiner breuksteen. In de gevel aan de zijde van de kleedhokjes is een houten deur. Direct rechts van de hoofdingang van het complex, aan de noordwestzijde van het zwembadterrein, staat het bakstenen instructeursgebouw. Het eenlaags gebouw staat op een rechthoekige plattegrond en heeft een zadeldak met nok haaks op de IJzerenmanweg. Het dak is gedekt met gesmoorde pannen. De blinde kopse bakstenen gevel is onderdeel van de breukstenen muur die langs de IJzerenmanweg het complex afsluit. Het rookkanaal tegen de andere kopse gevel is in breuksteen uitgevoerd. Tegen deze gevel bevindt zich tevens een recentere aanbouw. In beide langsgevels zijn enkele deuren en vensters geplaatst.

ZWEMBAD met LIGWEIDE, KLEEDHOKJES, POMPHUISJE EN INSTRUCTEURSGEBOUW zijn van algemeen belang

- vanwege de architectuurhistorische waarde.

- Tevens van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een naoorlogs openluchtzwembad in een recreatiepark.

- De ensemblewaarde is gelegen in de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van het complex.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie Zwembad Zwembad met ligweide, kleedhokjes e.d.

N.V.T. Niet van Toepassing