531203 - Van Leer's Vatenfabriek
Amstelveen H 12092 A1
Amstelveen H 12092 A2
Bij Amsterdamseweg 204, 1182 HL te Amstelveen

Omschrijving complexonderdeel 2

Inleiding

Tussen de toegangsweg vanaf de Amsterdamseweg en de brug over het water staat een PORTIERSLOGE met driehoekige overstek.

Omschrijving

De PORTIERSLOGE uit 1958 is ontworpen door Marcel Breuer en heeft een wigvormige plattegrond. Het driehoekig "omgekeerd" schilddak van beton steekt aan de brugzijde over en fungeert als luifel. Dit "holle" dak bestaat uit drie schilden die naar binnen knikken. Uit dergelijke dakelementen zijn ook de gevouwen schaaldakconstructies van het hoofdgebouw en de kantine opgebouwd. Het ingesloten platte gedeelte bevat de regenafvoer die in de centrale dragende Y-vormige kolom is opgenomen. De achter (noord-)gevel omvat vier traveeën; de middelste twee hebben aan de buitenzijde blauw verglaasd metselwerk. De plint is van zwart metselwerk met zwarte voegen. De west- en oostgevel omvatten ieder drie traveeën met elk twee draairamen (in lengterichting). De voor (zuid-)gevel bestaat uit een glazen pui met geschilderde houten deur.

De PORTIERSLOGE is van algemeen belang:

- wegens de ensemblewaarde als complexonderdeel van het ontwerp waarbij de portiersloge als een van de objecten behorend bij het hoofdgebouw bewust is meegenomen in het ontwerpproces en als onlosmakelijk geheel met het gebouw zelf en de parkaanleg beschouwd dient te worden;

- wegens de cultuurhistorische waarden waarbij de architectuur een uiting is van de sociaal-economische ontwikkelingen rond de werkomgeving;

- wegens de architectuurhistorische waarden als bijzonder toonbeeld van het progressieve materiaalgebruik;

- wegens de samenhang met de overige complexonderdelen.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Portiersloge