531225 - Over Holland
Loenen C 891
Bij Rijksstraatweg 14, 3631 AC te Nieuwersluis

ORANJERIE op de historische buitenplaats Over Holland.

Pal ten zuiden en evenwijdig aan de noordelijke oprijlaan gesitueerde oranjerie uit circa 1700. Het is een smal (5m.) lang (30m.) gerekt gebouw van een bouwlaag opgetrokken in rode baksteen onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak met een beide zijden een hoge schoorsteen. De zuidgevel is voorzien van twee maal vijf tot even boven het maainiveau doorgetrokken openslaande ramen met zware binnenluiken. Aan weerszijden van de centraal gelegen dubbele meerruits-entreedeur met lijstwerk aan weerszijden. Deze entreedeur heeft soortgelijke binnenluiken. De ingangspartij wordt afgesloten door bakstenen blokpijlers, die ook als hoeklisenen aan deze gevel zijn aangebracht. De noordgevel is nagenoeg blind en wordt geleed door blindnissen. De beide zijgevels zijn eveneens blind eveneens met blindnisssen, zij het dat zich in de oostelijke zijgevel een dienstingang bevindt. Inwendig wordt de hoge ruimte overspannen door een enkelvoudige balklaag. Aan weerszijden van deze hoge ruimte, twee lagere ruimten, die oorspronkelijk dienst hebben gedaan als tuinmanswoning (westzijde) en knechtenwoning (oostzijde). Op de verdieping boven deze lage ruimten waren de bedstedes gesitueerd. De oranjerie werd in het begin van de 21e eeuw gerestaureerd, waarbij beide verblijfsruimtes in oude luister zijn hersteld. Tijdens de restauratiewerkzaamheden zijn aan weerszijden van de oranjerie de funderingen van een slingermuur teruggevonden. Deze restanten zijn in situ behouden.

De ORANJERIE VAN DE HISTORISCHE BUITENPLAATS OVER HOLLAND is van algemeen belang

- vanwege de cultuurhistorische waarde als gaaf bewaarde oranjerie uit de 18de- eeuw als uiting van een sociaal-economische en recreatieve ontwikkeling en traditie uit de 17de en 18de eeuw, waarbij vermogende particulieren uit oogpunt van exploitatie en vermaak de gronden aan weerszijden van de Vecht tot buitenplaatsen-landschap hebben ontgonnen.

- vanwege de architectuurhistorische waarde als vroeg en gaaf bewaard voorbeeld van een oranjerie op een Nederlandse historische buitenplaats;

- vanwege de hoge ensemble waarde;

- vanwege de functioneel ruimtelijke samenhang met de overige complexonderdelen.