531225 - Over Holland
Loenen C 891
Bij Rijksstraatweg 14, 3631 AC te Nieuwersluis

CHINESE KOEPEL op de historische buitenplaats Over Holland.

Houten achtzijdige witgeschilderde koepel op rode bakstenen onderbouw uit de tweede helft van de 18de eeuw, toen gebouwd ter vervanging van een oorspronkelijk hogere koepel. Bij de bouw van de Chinese koepel werd het bakstenen aardgewelf met bak voor wc-doeleinden als fundering gehandhaafd. De koepel wordt overkapt door een met riet gedekt puntdak op oorspronkelijke kruisbalk-gebintconstructie (gerestaureerd) met zeer ruim overstek waaronder licht golvend enigszins naar voren stekend lijstwerk. Op de nokpunt een globe. In de gevelvlakken meerruits schuifventers met halfronde bovenlichten met houten spaakroeden. De entreedeur aan de westzijde wordt voorafgegaan door een hardstenen bordestrap met drie treden en is uitgevoerd als de vensters, maar dan met een extra rij vensters aan de onderzijde. Rondom de koepel onder het maaiveld een IJsselstenen straatje met barok patroon, behorende bij de voorganger van deze koepel. Inwendig: paneelwerk en lambriseringen waarin kastjes. Restanten van de 18de-eeuwse beschildering met sierlijk ornamenteel patroon.

De CHINESE KOEPEL VAN DE HISTORISCHE BUITENPLAATS OVER HOLLAND is van algemeen belang

- vanwege de cultuurhistorische waarde als gaaf bewaarde Chinese koepel uit de 18de- eeuw als uiting van een sociaal-economische en recreatieve ontwikkeling en traditie uit de 17de en 18de eeuw, waarbij vermogende particulieren uit oogpunt van exploitatie en vermaak de gronden aan weerszijden van de Vecht tot buitenplaatsen-landschap hebben ontgonnen.

- vanwege de architectuurhistorische waarde en tuinarchitectuurhistorische waarde als voorbeeld van de China-mode in de Nederlandse tuinkunst in de 18de eeuw;

- vanwege de hoge zeldzaamheidswaarde;

- vanwege de hoge ensemblewaarde en functioneel ruimtelijke samenhang met de overige complexonderdelen;

- vanwege de gaafheid;

- vanwege de beeldbepalende waarde in de reeks buitenplaats-koepels langs de Vecht.