531225 - Over Holland
Loenen C 891
Loenen C 896
Bij Rijksstraatweg 14, 3631 AC te Nieuwersluis

TWEE INRIJHEKKEN AAN DE ZIJDE VAN DE RIJKSSTRAATWEG van de historische buitenplaats Over Holland.

Twee aan elkaar identieke hekken uit omstreeks het midden van de 18de eeuw, gesitueerd aan de oprijlaan en de zuidelijke laan van het huispark van Over Holland. De hekken zijn opgebouwd als dubbel smeedijzeren hek met spijlen, afgesloten door een bovenstuk met voluten en bladranken waaronder een veld met in smeedijzer de naam van de buitenplaats. Aan weerszijden een slanke houten rechthoekige pijler met nis in het breedste vlak, op natuurstenen voet, en afgesloten door een kroonlijst.

De TWEE INRIJHEKKEN AAN DE ZIJDE VAN DE RIJKSSTRAATWEG zijn van algemeen belang

- vanwege de cultuurhistorische waarde als gaaf bewaarde entree-hekken uit de 18de- eeuw als uiting van een sociaal-economische en recreatieve ontwikkeling en traditie uit de 17de en 18de eeuw, waarbij vermogende particulieren uit oogpunt van exploitatie en vermaak de gronden aan weerszijden van de Vecht tot buitenplaatsen-landschap hebben ontgonnen.

- vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van 18de-eeuwse smeedijzeren ingangshekken van een buitenplaats langs de Vecht;

- vanwege de hoge ensemblewaarde en de functioneel ruimtelijke samenhang met de overige complexonderdelen.

- vanwege de beeldbepalende waarde in de reeks buitenplaats-hekken langs de Vecht

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.