531225 - Over Holland
Loenen C 891
Bij Rijksstraatweg 14, 3631 AC te Nieuwersluis

AANLEGSTEIGER, HET TERRAS EN TERRASHEK OP KADEMUUR ACHTER HET HOOFDGEBOUW Over Holland.

Zeer rijk in smeedijzer uitgevoerd hekwerk op spiegelboogvormige grondslag, gelegen op de hoofdas van het huis aan de Vecht. Het hek is geplaatst op een hardstenen afdekplaat van een bakstenen keermuur, die naar het waterniveau licht uitzwenkt, en wordt afgesloten door een hardstenen console in Lodewijk XV-stijl. De daarop behorende vazen zijn na 1945 verdwenen. Het hekwerk is opgebouwd in deels rechte en in curven in- en uitzwenkende delen: eerstgenoemde delen vertonen een zeer rijk ornamenteel patroon van voluten en palmetten en opengewerkte baluster (centrale deel) in smeedijzer met enigszins gebogen handlijst. De in curven verlopende delen vertonen een invulling van spijlen met in de ruimte ertussen aan onderzijde en bovenzijde een verfijnde invulling van voluten en ruiten en hebben een rechte handlijst. Het hek is geplaatst in opdracht van Jan van Mekeren en Margaretha Rutgers, tussen ca. 1732 en 1755 eigenaar van de buitenplaats. Het terras, dat door het hek naar de Vecht wordt afgesloten, is met klinkers bestraat. Het hek kent in de vorm van met het hek meelopend twee sierlijk aan te klikken opklapbare houten banken met profilering, bedoeld voor gebruik in de zomermaanden.

Waardering

DE AANLEGSTEIGER, HET TERRAS EN TERRASHEK OP KADEMUUR ACHTER HET HOOFDGEBOUW zijn van algemeen belang

- vanwege de cultuurhistorische waarde als gaaf bewaarde aanlegsteiger en terras met Vecht-hek uit de 18de- eeuw als uiting van een sociaal-economische en recreatieve ontwikkeling en traditie uit de 17de en 18de eeuw, waarbij vermogende particulieren uit oogpunt van exploitatie en vermaak de gronden aan weerszijden van de Vecht tot buitenplaatsen-landschap hebben ontgonnen;

- vanwege de zeldzaamheidswaarde van het 18de-eeuwse Vechthek;

- vanwege de zeer hoge kwaliteit van het 18de-eeuwse siersmeedwerk van het hek;

- vanwege de hoge ornamentele en beeldbepalende waarde;

- vanwege de beeldbepalende waarde in de reeks aanlegsteigers en terrassen met Vecht-hekken behorende bij historische buitenplaatsen langs de Vecht.

- vanwege de functioneel ruimtelijke samenhang met de overige complexonderdelen.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.