531225 - Over Holland
Loenen C 891
Bij Rijksstraatweg 14, 3631 AC te Nieuwersluis

TERRAS EN TERRASHEK BIJ DE KOEPEL bij de historische buitenplaats Over Holland.

Zeer rijk in smeedijzer uitgevoerd recht hek in Lodewijk XIV-stijl als afsluiting van het terras met aanlegplaats van de Chinese koepel. Het rechte hek is opgebouwd uit opengewerkte balustervormige spijlen waarin een verfijnd ornamenteel patroon in Marôtstijl met in het midden een opengewerkt rijk uitgevoerd wapenveld waarin het gespiegelde monogram van Jan van Mekeren en Margaretha Rutgers, tussen ca. 1732 en 1755 eigenaren van de buitenplaats. Het hek is geplaatst ter afsluiting van een terras aan de Vechtzijde van de Chinese koepel. Onder het huidige grondvlak van het terras rond de koepel is het straatwerk met sierlijk barokpatroon van klinkers uit het midden van de 18de eeuw bewaard gebleven. Het hek staat op een bakstenen keermuur met de voet in de Vecht, afgesloten door een natuurstenen dekplaat. De muur zwenkt aan de uiteinden een stukje recht naar binnen en wordt door een schuin geplaatst naar het talud in hoogte afzwenkende keermuur beëindigd.

Het TERRAS EN TERRASHEK BIJ DE KOEPEL is van algemeen belang

-vanwege de cultuurhistorische waarde als gaaf bewaarde terras met Vecht-hek uit de 18de- eeuw als uiting van een sociaal-economische en recreatieve ontwikkeling en traditie uit de 17de en 18de eeuw, waarbij vermogende particulieren uit oogpunt van exploitatie en vermaak de gronden aan weerszijden van de Vecht tot buitenplaatsen-landschap hebben ontgonnen.

- vanwege de zeldzaamheidswaarde van het 18de-eeuwse Vechthek;

- vanwege de zeer hoge kwaliteit van het 18de-eeuwse siersmeedwerk van het hek;

- vanwege de hoge ornamentele en beeldbepalende waarde;

- vanwege de beeldbepalende waarde in de reeks terrassen met Vecht-hekken behorende bij historische buitenplaatsen langs de Vecht.

- vanwege de functioneel ruimtelijke samenhang met de overige complexonderdelen.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.