Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
531233
Complexnummer
531225 - Over Holland
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82750/24
Kadastrale aanduiding
Loenen C 892
Rijksstraatweg 5, Nieuwersluis

Omschrijving

SCHUUR MET MOESTUINMUUR IN HET OVERPARK bij de historische buitenplaats Over Holland.

In de ZO-hoek van het overpark gelegen rode bakstenen moestuinmuur, in oorsprong 18de-eeuws, die aan de oostzijde overgaat in de zijmuur van een met de kopgevel naar de weg gesitueerde houten schuur op rode bakstenen voeting. De muur en de schuur sluiten de vanouds in de ZO-hoek van het overpark gelegen nutstuin aan de noordzijde af. Het vrijstaande deel van de moestuinmuur is halfsteens en de muur wordt aan de noordzijde door pijlers in vakken ingedeeld, die zijn gepleisterd. Dit deel van de muur wordt afgesloten door een hardstenen plaat. Het muurgedeelte dat tevens als zijmuur van de schuur dienst doet is aan de onderzijde dubbel steens en loopt naar de bovenzijde tot een steens taps toe. Dit deel van de muur wordt door een enigszins schuin liggende hardstenen afdekplaat afgesloten en wordt aan de noordzijde (binnen in de schuur) door steunberen gestut. De houten schuur, waarvan de oorsprong eveneens teruggaat tot in de 18de eeuw, maar die in de periode hierna regelmatig is vernieuwd, wordt overkapt door een met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak, waarvan het zuidelijke dakvlak een knik vertoont. Aan de straatzijde een dubbele deur met aan weerszijde een 4-ruitsvenster, in de lange noordgevel drie 4-ruitsvensters en in de stenen zuidgevel een klein halfrond stalvenster. Inwendig gaaf gewaarde 19de-eeuwse gebintconstructie.

Waardering

De SCHUUR MET MOESTUINMUUR IN HET OVERPARK is van algemeen belang

-vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een nutstuinmuur en bedrijfsgebouw als uiting van een sociaal-economische en recreatieve ontwikkeling en traditie uit de 17de en 18de eeuw, waarbij vermogende particulieren uit oogpunt van exploitatie en vermaak de gronden aan weerszijden van de Vecht tot buitenplaatsen-landschap hebben ontgonnen.

- vanwege de gaafheid van de muur;

- vanwege de beeldbepalende en ensemblewaarde;

- vanwege de functioneel ruimtelijke samenhang met de overige complexonderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 531225. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Schuur(L)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing