528607 - Grebbelinie, Slaperdijk c.a.
Renswoude G 304
Renswoude, n.v.t.

Inleiding:

De loods is één van beide schotbalkloodsen die waren bestemd voor opslag van de schotbalken met gereedschappen waarmee de coupureafsluiting bij de doorvoering van de provinciale weg Renswoude - De Klomp (N224) door de Slaperdijk moest worden afgesloten. Op die manier moest bij het stellen van een inundatie afvloeiing van het water naar het westen worden verhinderd. De loods ligt ongeveer 130 meter ten zuidwesten van de coupure.

Omschrijving:

In 1939 gebouwde SCHOTBALKLOODS. De loods heeft een rechthoekige plattegrond met een oppervlak van 10,5 x 4,50 meter met een hoogte van 4,50 meter. Aan de voorzijde bevindt zich een enkele deur. De constructie is van hout met een verticale beplanking van latten op een bakstenen voet met een pannengedekt zadeldak. De uitrusting bestaat uit enkele tientallen schotbalken met diverse losse gereedschappen.

De schotbalkloods is van algemeen belang vanwege:

Cultuurhistorische waarde door de herinneringswaarde vanwege de rol tijdens de gevechtshandelingen in 1939-1940.

Architectuurhistorische waarde in het bijzonder als uiting van de militair-strategische bouwkunde, die gebaseerd is op de voorpostfunctie tijdens de mobilisatie en oorlogshandelingen 1939 - 1940.

Ensemble waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie tot de overige onderdelen van de Grebbelinie, zoals deze in de periode tussen 1744 en 1944 fasegewijs vorm heeft gekregen.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Open verdedigingswerk

N.V.T. Niet van Toepassing