531285 - Paleis Soestdijk
Baarn D 673
Bij Amsterdamsestraatweg 1, 3744 AA te Baarn

Onderdeel 3. Hekwerk met Hekpijlers.

HEKWERK MET HEKPIJLERS behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Aan de Amsterdamsestraatweg gelegen hekwerk van smeedijzer met hardstenen en gietijzeren hekpijlers daterend uit 1883. De hekpijlers zijn ontworpen door L.H. Eberson. De vier hardstenen geblokte pijlers hebben een bekroning met een architraaf waarop een bolvormige bekroning met lobben is geplaatst. Aan de hekpijlers is een smeedijzeren hekwerk bevestigd. De openslaande hekken aan de pijlers bezitten krulwerk, waarin een rozet is bevestigd. Het hekwerk loopt van de oostzijde aan de kant van de Biltseweg tot aan de westzijde bij de portierswoning. Hier bevindt zich, terug gelegen van de Amsterdamsestraatweg, een enkel openslaand hek met twee gietijzeren hekpijlers, in dezelfde stijl als de hardstenen pijlers voor het paleis.

HEKWERK MET HEKPIJLERS van algemeen belang vanwege :

- de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een omvangrijk gietijzeren hek van koninklijke allure uit 1883 naar ontwerp van architect Eberson;

- de stedenbouwkundige waarde namelijk de beeldbepalende waarde aan de Amsterdamsestraatweg;

- ensemble waarde vanwege de ruimtelijk-functionele relatie tot de overige onderdelen van het complex.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.