Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
531291
Complexnummer
531285 - Paleis Soestdijk
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82708/77
Kadastrale aanduiding
Baarn D 673
Bij Amsterdamsestraatweg 1, 3744 AA te Baarn

Omschrijving

Onderdeel 6. Oranjerie.

ORANJERIE behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. In het park staat een wit gepleisterde oranjerie gebouwd in Empirestijl in 1884 door L.H. Eberson in opdracht van koning Willem III. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand bestaat uit één bouwlaag met lage natuurstenen plint onder een met leien gedekt mansardedak. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft negen vensterassen met in het midden een driekantige uitbouw. De alleen aan de zuidzijde aangebrachte deuren bezitten een asymmetrische roedenverdeling en een geprofileerde omlijsting. Bij de beide uiterste traveeën zijn elk twee pilasters aangebracht. Een kroonlijst sluit de gevel af. De overige gevels zijn blind uitgevoerd. Aan de achterzijde bevindt zich een aangekapte houten aanbouw onder een lessenaarsdak en met inwendig een half Philibertspant. Ten behoeve van de openstelling voor het publiek heeft de oranjerie een horecafunctie gekregen en zijn verschillende onderdelen toegevoegd dan wel gemoderniseerd. Tevens is de schuur achter de oranjerie nagenoeg geheel vernieuwd en heringericht.

Waardering

ORANJERIE van algemeen belang vanwege:

- de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een oranjerie in classicistische vormentaal naar ontwerp van architect Eberson;

- de ensemble waarde door de functioneel-ruimtelijke samenhang tussen de verschillende onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 531285. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Orangerie

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1884
1884
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing