531285 - Paleis Soestdijk
Baarn D 673
Bij Amsterdamsestraatweg 1, 3744 AA te Baarn

Onderdeel 7. Vijver met beeldengroep.

VIJVER MET BEELDENGROEP behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Ten westen van de watertoren gelegen kleine vijver met beeldengroep. De groep bestaat uit een aantal putti en een vrouwenfiguur. Het geheel is rond 1858 aangelegd. Op een rotsachtig basement is een marmeren beeld, een mythologisch of allegorisch vrouwenfiguur, geplaatst. Aan haar voet staat een boomstam met twee gekoppelde heraldische wapens en een klein wapenschildje met het monogram HC en het jaartal 1858. De wapens worden gekroond door eikenloof. Het onderlichaam van de vrouw wordt bedekt door een draperie. Om dit beeld is de vijver gelegen, die uit kunstmatige rotsblokken is opgetrokken. Tussen de rotsblokken staan zinken waterspuiters in de vorm van kikkers. De vijver wordt omgeven door een pad en een taxushaag, bestaande uit twee halve cirkels. Hier bevinden zich zes eind- achttiende-eeuwse beelden van marmer op hardstenen sokkels, putti voorstellend. Voor de haag staat aan de oostzijde links een putto met boeken en een hoorn, rechts een putto met een schriftrol. Aan de westzijde staat rechts een putto met een bloemenkrans en bloemen in het haar en links een putto met de hoorn des overvloeds. Binnen de haag staat links van de vijver een putto met een lauwerkrans en rechts een putto met een cartouche waarin de zon is afgebeeld. De zich alhier bevindende kassen zijn recent, maar bevinden zich op de plaats van oudere voorgangers.

VIJVER MET BEELDENGROEP van algemeen belang vanwege:

- de architecturrhistorische waarde door de uitgesproken architectonische opzet van vijver met beelden alsmede vanwege het materiaalgebruik en de betonrustiek;

- als zeldzaam voorbeeld van een vijver met beelden uit deze periode;

- de ensemble waarden door de functioneel-ruimtelijke samenhang tussen de verschillende onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.