531285 - Paleis Soestdijk
Baarn D 673
Bij Amsterdamsestraatweg 1, 3744 AA te Baarn

Onderdeel 10. IJskelder met Prieel.

IJSKELDER met PRIEEL behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. In het park ligt een ijskelder gebouwd in 1850 in opdracht van koningin-moeder Anna Paulowna door S.A. van Lunteren. De ijskelder is ondergebracht in een kunstmatig opgeworpen heuvel met in de noordzijde de toegang bestaande uit houten opgeklampte deuren in een gemetselde keermuur met afgeschuinde vleugelmuren, versterkt met natuurstenen hoekblokken en voorzien van een gevelsteen met het stichtingsjaar. Een lange gang met twee compartimenten leidt naar een stenen dubbelwandig koepelgewelf. De koepel kan van bovenaf worden gevuld middels een vulopening, welke zich bevindt in een open tuinhuisje voorzien van een rond, rieten puntdak dat rust op vijf schoren van elk drie ruwe stammen. Het prieel beschermt de vulopening tegen de zon. Vanaf de heuvel loopt een zichtlijn naar het paleis.

IJSKELDER met PRIEEL van algemeen belang vanwege:

- de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een ijskelder met prieel ui 1850 alsmede van belang in het oeuvre van Van Lunteren;

- als gaaf en zeldzaam voorbeeld van een ijskelder met prieel;

- de ensemble waarden door de functioneel-ruimtelijke samenhang tussen de verschillende onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen IJskelder met Prieel