531285 - Paleis Soestdijk
Baarn D 673
Bij Amsterdamsestraatweg 1, 3744 AA te Baarn

Onderdeel 11. Sportpaviljoen met Tuinmuur en Filtergebouw.

SPORTPAVILJOEN met TUINMUUR en FILTERGEBOUW

Het SPORTPAVILJOEN is op een 55 centimeter hoog plateau boven het maaiveld gelegen en heeft een asymmetrische plattegrond. Het gebouw bestaat uit één bouwlaag onder een samengestelde rieten kap. De voorgevel bevindt zich aan de westzijde. Links is een zitkamer ontworpen, uitgevoerd als een halfronde, serre-achtige uitbouw met stalen vensters en openslaande deuren. Hiervoor ligt een terras. Rechts van dit bouwdeel is een dubbele, licht gebogen gang aan te treffen waaraan de kleedkamers, een toilet en doucheruimte van de dames en heren liggen. De gebogen vorm van dit deel van de plattegrond speelt in op de terreinaanleg en de positionering van tennisbanen en zwembad. De gevelindeling bevat een deur en een elftal identieke vensters. De zuidgevel is teruggelegen achter een overdekt terras. De gevel is symmetrisch van indeling en bevat een tweetal deuren met roedenverdeling en een tweetal kastdeuren. In de noordgevel bevindt zich een natuurstenen plaquette met inscriptie 'Geschenk van de Nederlandse schooljeugd 1937'. De oostgevel bevat elf identieke vensters en een venster ten behoeve van de dienstbodekamer, die zich achter de zitkamer bevindt. In het interieur van de zitkamer zijn boven de haard schilderingen aangebracht door Dick Elffers, De gang voor de dames- en herenkleedkamers wordt gescheiden door een muur. In de zitkamer staat het oorspronkelijke ameublement opgesteld bestaande uit ronde tafels en houten verrijdbare stoelen. Ten zuiden van het paviljoen sluit een halfronde gemetselde TUINMUUR aan, waarin het FILTERGEBOUW is opgenomen. Dit éénlaags gebouwtje is met zijn baksteenarchitectuur en rietendak in dezelfde stijl gebouwd als het paviljoen.

Het ensemble van SPORTPAVILJOEN met TUINMUUR en FILTERGEBOUW is van algemeen belang vanwege:

- de cultuurhistorische waarde vanwege herinneringswaarde aan de komst van het prinselijke paar en de wijze van tot standkoming ('Nationaal geschenk' in het bijzonder van de Nederlandse schooljeugd) Tevens van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de zich ontwikkelende sportcultuur;

- de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van privé sportpaviljoen in karakteristieke jaren 1930 baksteen architectuur passend in het oeuvre van Bijlhouwer en De Bie Leuveling Tjeenk en Van der Steur;

- de ensemble waarden door de functioneel-ruimtelijke samenhang tussen de verschillende onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.