Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
531298
Complexnummer
531285 - Paleis Soestdijk
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82708/107
Kadastrale aanduiding
Baarn D 673
Bij Amsterdamsestraatweg 1, 3744 AA te Baarn

Omschrijving

Onderdeel 13. Gedenkmonument.

GEDENKMONUMENT behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Het ten oosten van de oranjerie, ten noordoosten van het paleis gelegen gedenkmonument ter nagedachtenis aan koningin Emma. Het monument is in 1898 geschonken door het personeel en vervaardigd in Art Nouveau stijl. Het bestaat uit een hardstenen sokkel met daarop een marmeren vaas. De sokkel heeft een vierkante basis en bewerkte achtzijde bovenzijde, bestaande uit een guttaerand met erboven een fries van eikenbladen. De gestileerde vaas heeft vier oren en een kroon. Het opschrift op een zijde van de sokkel luidt: 'dankbare herinnering aan Hare Majesteit Emma koningin weduwe Regentes van het koninkrijk 1890-1898'. Aan de andere zijde van de sokkel staat: 'De leden der Koninklijke hofhouding van 23 november 1890 tot 31 augustus 1898. eerbiedige hulde'.

Waardering

GEDENKMONUMENT van algemeen belang vanwege:

- de cultuurhistorische waarde als herinnering aan koningin Emma alsmede vanwege ontstaansgeschiedenis (Koninklijke hofhouding);

- de architectuurhistorische waarden als voorbeeld van een herinneringsmonument in Art Nouveau stijl.

- de ensemble waarden door de functioneel-ruimtelijke samenhang met decoratieve betekenis tussen de verschillende onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 531285. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Gedenkmonument

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1898
1898
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
stijlzuiver