531285 - Paleis Soestdijk
Baarn D 673
Amsterdamsestraatweg 3, 3744 AA te Baarn

Onderdeel 18. Jachthuisje. Omschrijving onderdeel 18

JACHTHUISJE behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Het wit gepleisterde jachthuisje is in laat-Empirestijl gebouwd in 1834 voor de derde zoon van koning Willem II, prins Hendrik (zie gevelsteen: 'Den 1sten steen gelegd door Z.K. Hoogheid W.F.H. Prins der Nederlanden 31 October 1834'). Het huisje bestaat uit één bouwlaag met zwart geschilderde plint onder een rieten schilddak met groot overstek en keperlijst (driehoekige tanden) en is voorzien van een achtzijdige schoorsteen. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft centraal een deur met bovenlicht geflankeerd door empirevensters. Het midden wordt geaccentueerd door een halfronde luifel op twee zich verjongende zuilen voor de ingang. Overige gevels met drieruits- en zesruitsdraaivensters.

JACHTHUISJE van algemeen belang vanwege:

- de cultuurhistorische waarde als herinnering aan prins Hendrik;

- de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een jachthuisje in laat Empire stijl;

- de ensemble waarden door de functioneel-ruimtelijke samenhang tussen de verschillende onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Jachthuis