531285 - Paleis Soestdijk
Baarn D 673
Amsterdamsestraatweg 7, 3744 AA te Baarn

Onderdeel 19. Jachthuisje.

JACHTHUISJE behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Het wit gepleisterde jachthuisje is in late Empirestijl gebouwd in 1834 voor de tweede zoon van Willem II, prins Willem (zie gevelsteen 'Den 1sten steen gelegd door Z.K. Hoogheid W.A.F.K.N.M. Prins der Nederlanden, 2 augustus 1834'). Het huisje heeft één bouwlaag met zwart geschilderde plint onder een rieten overstekend schilddak met keperlijst. Centraal in de voorgevel de toegangsdeur met bovenlicht geflankeerd door zesruits schuifvensters. De ingangspartij wordt benadrukt door een halfronde luifel rustend op twee zich verjongende zuilen. Het huisje heeft een tijdlang gefunctioneerd als kapel voor koningin Anna Paulowna, die Russisch-Orthodox was. Zes- en drieruitsvensters.

JACHTHUISJE van algemeen belang vanwege:

- de cultuurhistorische waarde als herinnering aan prins Willem;

- de architectuurhistorische waarden als voorbeeld van een jachthuisje in laat-Empire stijl;

- de ensemble waarden door de functioneel-ruimtelijke samenhang tussen de verschillende onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Jachthuis