531285 - Paleis Soestdijk
Baarn D 702
Amsterdamsestraatweg 12, 3743 AB te Baarn
Amsterdamsestraatweg 14, 3743 AB te Baarn

Onderdeel 22. Boerderij.

BOERDERIJ behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Aan de straatweg staat een wit gepleisterde T-huisboerderij uit de 1ste helft van de 19de eeuw. Het voorhuis bestaat uit één bouwlaag en een mezzanino onder een met pannen gedekt schilddak bekroond door twee schoorstenen. Het achterhuis is overkapt door een met pannen gedekt zadeldak. De symmetrische voorgevel heeft drie traveeën met een middenrisaliet waarin de toegangsdeur met bovenlicht. De hoeken zijn voorzien van vlakke lisenen. De kroonlijst volgt de verkroppingen van de gevel. Het achterhuis is gewijzigd, maar de baander in het midden van de achtergevel herinnert nog aan de oude functie als boerderij.

BOERDERIJ van algemeen belang:

- vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een 19de eeuwse T-huis boerderij;

- vanwege de stedenbouwkundige waarde met name de beeldbepalende ligging aan de Amsterdamsestraatweg;

- vanwege ensemble waarden door de functioneel-ruimtelijke samenhang tussen de verschillende onderdelen van de buitenplaats.