Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
531308
Complexnummer
531285 - Paleis Soestdijk
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82711/57
Kadastrale aanduiding
Baarn D 702
Amsterdamsestraatweg 16, 3743 AB te Baarn

Omschrijving

Onderdeel 23. Koninklijke Stallen met Hek.

KONINKLIJKE STALLEN MET HEK behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Aan de straatweg staat een bakstenen stalgebouw in neoclassicistische stijl gebouwd tussen 1883-1885 naar ontwerp van L.H. Eberson. Het pand bestaat uit één hoog opgetrokken bouwlaag onder een met leien bedekt afgeplat schilddak. De gevels worden geleed door bepleisterde geblokte lisenen. Op het dak staan dakkapellen met klauwstukken en driehoekige frontons. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een middenpartij met drie getoogde poorten. De middelste poort is in een bepleisterde omlijsting gevat en wordt bekroond door dakkapel voorzien van een klok en een lantaarn. Aan weerszijden van het middendeel risaleert de voorgevel. In deze risalieten zijn twee getoogde vensters opgenomen. Verbouwingen in 1937 en 1957. Voor de stal staat een gesmeed spijlenhek met een dubbel toegangshek tussen hekpijlers.

Waardering

KONINKLIJKE STALLEN MET HEK van algemeen belang:

- vanwege architectuurhistorische waarden als voorbeeld van een stalgebouw in neoklassieke stijl en tevens van belang in het oeuvre van Eberson;

- vanwege ensemble waarden door de functioneel-ruimtelijke samenhang tussen de verschillende onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 531285. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1883
1885
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden