Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
531309
Complexnummer
531285 - Paleis Soestdijk
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82711/65
Kadastrale aanduiding
Baarn D 702
Amsterdamsestraatweg 18, 3743 AB te Baarn

Omschrijving

Onderdeel 24. Intendantwoning met Schuurtje.

INTENDANTWONING MET SCHUURTJE behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Aan de straatweg staat een bakstenen woning in neoclassicistische stijl gebouwd in 1863 (zie gevelsteen) naar ontwerp van G. Key. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand bestaat uit twee bouwlagen onder een met leien gedekt afgeplat schilddak met 4 gemetselde schoorstenen op de hoeken. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een middenrisaliet met (uitgebouwde kamer) halfronde erker en een balkon en wordt afgesloten door een driehoekig fronton waarvan het timpaan versierd is met bladmotieven. Centraal in de erker dubbele tuindeur geflankeerd door zesruitsvenster met persiennes, het balkon op de verdieping heeft een ijzeren balustrade en de vensterpartij is versierd met een wenkbrauw. Aan weerszijden van het middenrisaliet bevinden zich twee traveeën met zesruitsvensters op de begane grond en vierruitsvensters op de verdieping. Alle vensters zijn voorzien van persiennes. De ingang is aan de achterzijde gelegen. Van daar komt men in een T-vormige gang. De grootste kamers liggen aan de straatzijde. Restauratie in 1984. Het schuurtje bevindt zich aan de achterzijde van het pand en is opgetrokken uit baksteen met een zadeldak met pannen tussen topgevels en karakteristieke schoorsteen. In de gevels een tweetal deuren en enkele vensters.

Waardering

INTENDANTWONING MET SCHUURTJE van algemeen belang:

- vanwege architectuurhistorische waarden als voorbeeld van een statig huis gebouwd in neoklassieke stijl, tevens van belang in het oeuvre van G. Key;

- vanwege ensemble waarden door de functioneel-ruimtelijke samenhang tussen de verschillende onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 531285. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1863
1863
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden