531285 - Paleis Soestdijk
Baarn D 730
Bij Amsterdamsestraatweg 1, 3744 AA te Baarn

Onderdeel 25. Gedenknaald.

GEDENKNAALD behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. In de as van het paleis, aan het eind van de Koningslaan staat een gedenknaald ter ere van de prins van Oranje en zijn overwinning bij Quatre-Bras. De gedenknaald is het resultaat van een prijsvraag (waaraan ook J.D. Zocher meedeed), die werd gewonnen door Abraham van der Hart, stadsbouwmeester te Amsterdam. Onder de directie van architect J. de Greef en later Z. Reijers werd het plan aangepast (vergroot en vereenvoudigd) en in 1815 opgetrokken. De gedenknaald heeft een hoogte van ca. 25 meter en is opgebouwd uit een gemetselde fundering, een kegelvormig talud van Escauzijnse hardsteenplaten, een kubus van Bentheimer zandsteen versierd met ronde witmarmeren platen en daarop de obelisk eveneens van Bentheimer zandsteen. In het talud zit een trap (6 treden) aan de zijde van de Koningslaan. De marmeren platen aan de vier zijden dragen een inscriptie in vier verschillende talen (Nederlands, Latijn, Engels en Frans), de rand wordt gevormd door een in het marmer uitgehakte slang als teken van eeuwigheid. De obelisk is halverwege versierd met een zespuntige ster en het jaartal MDCCCXV (alles van verguld metaal) en vlak onder de top bevindt zich een lauwerkrans aan alle zijden. Rondom het talud staat hardstenen paaltjes. Rondom het terrein staat een smeedijzeren hek op een gemetselde ringmuur. Dit dateert uit het midden van de 19de eeuw. Het hek is opgebouwd uit spiesen en lansen, aan de westzijde een toegang. De oorspronkelijke kleurstelling van het hek was zwart met vergulde punten.

GEDENKNAALD van algemeen belang:

- vanwege de cultuurhistorische waarde in het bijzonder de herinnering aan een belangrijke periode uit de vaderlandse geschiedenis en de wijze van tot standkoming door middel van een prijsvraag;

- vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de stijl, (sober classicisme) alsmede voor het oeuvre van architect A. van der Hart;

- vanwege de stedenbouwkundige waarde als belangrijk 'point de vue' in de as van het paleis;

- vanwege ensemble waarden door de functioneel-ruimtelijke samenhang met decoratieve betekenis tussen de verschillende onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.