531515 - Openluchtzwembad De Papiermolen
Groningen C 12146
Papiermolenlaan 2, 9721 GR te Groningen

Omschrijving

De ten dele onderkelderde dienstwoning naar ontwerp van Jac. Koolhaas heeft een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen. Tegen de noordwestelijke gevel is een taps toelopende ingangspartij geplaatst. Het tweedelige dak loopt naar de twee lange zijden van de woning op en eindigt in overstekken. De gevels van de woning zijn opgebouwd uit beton; voor ramen, deuren en dakconstructie is hout gebruikt, het rookkanaal is gemetseld. Op de begane grond bestaat de indeling uit de entree met hal en trapopgang, wc, keuken en woonkamer terwijl op de verdieping een overloop, drie slaapkamers, twee kasten, douche en bergkamer zijn gesitueerd. In 1982 is de dienstwoning aan de lange, op het zuidoosten gerichte zijde vergroot: ter plaatse van het terras werden keuken en woonkamer uitgelegd, daarboven kwam op de verdieping een balkon. De uitbreiding uit 1982 vertegenwoordigt geen monumentale waarde.

De dienstwoning vertegenwoordigt algemeen belang wegens

- de betekenis voor de architectuurgeschiedenis want het is een belangrijk en zeldzaam werk met esthetische kwaliteiten uit het oeuvre van architect Jac. Koolhaas;

- de cultuurhistorische betekenis want het contemporaine belang van "wonen naast het werk" komt in de dienstwoning tot uitdrukking;

- de ensemblewaarde want de dienstwoning maakt onlosmakelijk deel uit van de totale en coherente aanleg van De Papiermolen;

- de stedenbouwkundige betekenis: de dienstwoning biedt een belangwekkend accent aan de noordoostzijde van de aanleg en fungeert, voor arriverende badgasten, als een architectonisch welkom op het verblijf in het zwembad.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie