531515 - Openluchtzwembad De Papiermolen
Groningen C 12769
Bij Papiermolenlaan 3, 9721 GR te Groningen

Omschrijving

Op de centrale middenruimte is aan de oostzijde een kiosk voor de badmeester(s) met aangrenzend betonnen muurtjes, waadbak met traptreden, opvangbak en douches opgetrokken. De kiosk heeft een zeszijdige onderbouw en staat op een plint van beton; alle zijden zijn met vensters uitgevoerd, inwendig een tegelvloer. De bovenbouw is meerzijdig, wordt door middel van een ronde betonplaat van de onderbouw gescheiden en kraagt naar boven toe uit. Deze bovenbouw is aan alle kanten met zowel een borstwering als glasruiten uitgevoerd, de draagconstructie is van beton en ijzer, de vulling bestaat uit glas. Een gegalvaniseerde wenteltrap tussen onder- en bovenbouw tegen de westelijke flank van de kiosk leidt naar de deur in de bovenbouw. Het ronde dak heeft een dakrand met golfmotief. Uit het middelpunt van het ronde dak verheft zich een hoge vlaggenmast. Plint, deur- en raamomlijstingen, ronde verdiepingsvloer, raamsponningen en vlaggenmast zijn wit geschilderd terwijl de onderbouw, de borstwering van de bovenbouw en de gegolfde dakrand van een rode kleur zijn voorzien. Tegen de kiosk staan parallel aan elkaar, als een sluis, twee geknikte betonnen muurtjes opgesteld; ertussenin is in het plaveisel een betonnen waadbak met traptreden opgenomen, ernaast ligt een opvangbak, eveneens van beton. Boven de opvangbak zijn, in een van de twee muurtjes, twee douches aangebracht.

Waardering

De kiosk voor de badmeester(s) met betonnen muurtjes, waadbak met traptreden, opvangbak en douches bezit algemeen belang wegens:

- de architectuurhistorische betekenis want de kiosk is zowel gaaf als zeldzaam en brengt in zijn architectonische verschijningsvorm functie en vormgeving tot een optimale synthese;

- de cultuurhistorische waarde want de zorg voor goede hygiëne komt in de nabijheid en samenhang van de kiosk voor de badmeester(s) met betonnen muurtjes, waadbak met traptreden, opvangbak en douches eenduidig tot uitdrukking;

- de ensemblewaarde want de kiosk met betonnen muurtjes, waadbak met traptreden, opvangbak en douches maakt onlosmakelijk deel uit van de totale aanleg van De Papiermolen;

- de stedenbouwkundige plaats die de kiosk met betonnen muurtjes, waadbak met traptreden, opvangbak en douches inneemt: centraal, functioneel en goed zichtbaar in en binnen de aanleg van openluchtzwembad De Papiermolen.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie