531586 - NHW-Verdedigingswerk te Vreeswijk
Vreeswijk B 5458
Fort Vreeswijk 3, 3433 ZZ te Nieuwegein

Cluster 55. Munitiebergplaats.

NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE

Inleiding

MUNITIEBERGPLAATS D, in 1901 gebouwd als niet bomvrije, bakstenen berging op het Verdedigingswerk te Vreeswijk.

Op verschillende plaatsen zijn binnen en buiten fortterreinen in de loop der decennia houten, stenen en metalen ('blikken') loodsen tot stand gekomen om te dienen als (provisorische of permanente) bergruimte, opslag, onderkomen voor mensen of materieel, hospitaal, brandweer, paardenstal, wachthuis, enz.

Een groot deel van deze loodsen is inmiddels vergaan, gesloopt of verplaatst, maar andere bestaan nog in situ. Soms gaat het om eenvoudige bouwwerkjes van geringe omvang, maar er zijn ook meer complexe en grotere exemplaren. Het betreft hier een onderdeel uit een periode waarin de verdedigingswerken in de NHW in toenemende mate gebruikt werden voor niet-defensieve doeleinden, zoals munitieopslag, schietbaan, enz.

De munitiebergplaats van het Verdedigingswerk te Vreeswijk bevindt zich aan de westzijde van het fort.

Omschrijving

De MUNITIEBERGPLAATS D uit 1901 is gelegen aan de westzijde van het fort. Het gebouwtje is opgetrokken in baksteen in staand verband op een rechthoekige plattegrond. De munitiebergplaats heeft één bouwlaag onder een met gesmoorde holle pannen gedekt zadeldak. Aan de voor- en achterzijde een overstek en een makelaar. In de voorgevel is de entree, met een halfrond bovenlicht, waarin de letter 'd'. In de achtergevel een getoogd venster. De zijgevels zijn blind met vlak onder de dakrand een reeks ventilatiegaten.

De MUNITIEBERGPLAATS D van het Verdedigingswerk te Vreeswijk is van algemeen belang vanwege:

* Architectuurhistorische waarden in het bijzonder als uiting van de militair-strategische bouwkunde, die gebaseerd is op: a. het systeem van inundatie en accesverdediging (19de eeuw), b. de wedloop met de zich versterkende offensieve middelen (19de en 20ste eeuw).

Het onderdeel is een voorbeeld van een munitiebergplaats.

* Het onderdeel is gaaf bewaard.