Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
531615
Complexnummer
531611 - NHW-Werk aan de Korte Uitweg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82645/192
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Houten I 1524
Lange Uitweg 42 a, 3999 WL te Tull en 't Waal

Omschrijving

Cluster 59. Houten loods.

NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE

Inleiding

HOUTEN LOODS, als onderdeel van het Werk aan de Korte Uitweg. Op verschillende plaatsen zijn binnen en buiten fortterreinen in de loop der decennia houten, stenen en metalen ('blikken') loodsen tot stand gekomen om te dienen als (provisorische of permanente) bergruimte, opslag, onderkomen voor mensen of materieel, hospitaal, brandweer, paardenstal, wachthuis, enz. Een groot deel van deze loodsen is inmiddels vergaan, gesloopt of verplaatst, maar andere bestaan nog in situ. Soms gaat het om bijzonder eenvoudige bouwwerkjes van geringe omvang, maar er zijn ook meer complexe en grotere exemplaren. Een houten loods uit 1879 op het Werk aan de Korte Uitweg, is in 1910 gesloopt en vervangen door het nog bestaande exemplaar. De loods is in recente tijd ingrijpend gerestaureerd.

Omschrijving

HOUTEN LOODS op het Werk aan de Korte Uitweg, daterend uit circa 1910-1920, en gelegen ten zuiden van de kazerne. Vrijstaand, eenlaags gebouw op vijf venstertraveeën tellende, rechthoekige plattegrond (ca. 19 x 9 m) onder een met gesmoorde holle pannen gedekt zadeldak, waarin enkele dakraampjes zijn aangebracht. De groen geschilderde gevels rusten op een gemetselde plint en zijn opgebouwd uit horizontaal aangebrachte houten delen. Wit geschilderde windveren. De vensteropeningen zijn voorzien van wit geschilderde, door roeden verdeelde, dubbele draairamen; enkele en dubbele houten deuren, deels op zolderniveau.

Waardering

De HOUTEN LOODS op het Werk aan de Korte Uitweg is van algemeen belang vanwege:

* Cultuurhistorische waarden als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zoals deze is ontworpen door C.R.T. Kraijenhoff en in eerste aanleg vanaf 1815 door hem, Jan Blanken en majoor-ingenieur Willem Offerhaus is gerealiseerd en daarna door anderen gedurende ongeveer 125 jaar is versterkt en verbeterd.

* Architectuurhistorische waarden in het bijzonder als uiting van de militair-strategische bouwkunde, die gebaseerd is op: a. het systeem van inundatie en accesverdediging (19de eeuw), b. de wedloop met de zich versterkende offensieve middelen (19de eeuw).

Het betreft hier een onderdeel van omstreeks 1910-1920, dat een voorbeeld is van een houten loods voor opslagdoeleinden.

* Ensemblewaarde en situationele waarden als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tevens vanwege de functionele en fysieke samenhang met de overige onderdelen van het complex.

* Het onderdeel is representatief (karakteristiek) omdat het een goed voorbeeld is van een niet bomvrije opslagplaats.

* Het onderdeel is goed bewaard omdat het in architectuur en detaillering de kenmerken uit de bouw- en de functionele tijd heeft behouden.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 531611. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bijgebouwen

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bijgebouwen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing