531771 - NHW-Fort bij Asperen
Langendijk 60 a, 4151 BR te Acquoy

Cluster 67.

NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE

Inleiding

HOUTEN LOODS als onderdeel van een rond het midden van de 19de eeuw gebouwd klein, met aardwerken versterkt fort ter verdediging van inundatiewerken en van het rivieracces van de Linge. Op verschillende plaatsen zijn binnen en buiten fortterreinen in de loop der decennia houten, stenen en metalen ('blikken') loodsen tot stand gekomen om te dienen als (provisorische of permanente) bergruimte, opslag, onderkomen voor mensen of materieel, hospitaal, brandweer, paardenstal, wachthuis, enz. Een groot deel van deze loodsen is inmiddels vergaan, gesloopt of verplaatst, maar andere bestaan nog in situ. Soms gaat het om bijzonder eenvoudige bouwwerkjes van geringe omvang, maar er zijn ook meer complexe en grotere exemplaren. Op het Fort bij Asperen is een nog bestaand, houten exemplaar thans in gebruik voor horecadoeleinden.

Omschrijving

Wit geschilderde HOUTEN LOODS, die aan de zuidwestzijde dicht tegen de toren is gesitueerd. De loods is rond 1880 gebouwd en meet ongeveer 25 x 8 meter. De loods wordt gedekt door een zadeldak met overstek, belegd met gesmoorde holle pannen. Er zijn enkele kleine dakramen en het gebouw heeft groen geschilderde houten windveren (met makelaar), kozijnen, deuren, met roeden verdeelde (schuif)ramen, luiken, enz. De gevels zijn opgetrokken uit rabatdelen. De westelijke langsgevel is voorzien van een zestal vensteropeningen, die regelmatig over de gevel zijn verdeeld. Aan de hier tegenoverliggende gevel is een lagere aanbouw aangebracht. De kopse noordgevel bevat de toegang, die is voorzien van dubbele, opgeklampte deuren. Op zolderniveau een venstertje. De zuidgevel is blind.

HOUTEN LOODS op het Fort bij Asperen is van algemeen belang vanwege:

* Architectuurhistorische waarden, in het bijzonder als uiting van een aan de militair-strategische bouwkunde gerelateerde houten bebouwing.

Het betreft hier een loods die dateert van rond 1880.

* Het onderdeel is representatief omdat het een voorbeeld is van een grotendeels authentieke, op een verdedigingswerk ingerichte, houten loods.

* Het onderdeel is tamelijk gaaf bewaard omdat hoofdvorm en bouwkundige detaillering, alsmede vele onderdelen intact zijn gebleven.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militaire opslagplaats

Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militaire opslagplaats