Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
531789
Complexnummer
531786 - NHW-Wapenplaats bij Asperen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82971/149
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Herwijnen V 536
Lingedijk 4 s, 4147 BB te Asperen

Omschrijving

Cluster 68.

NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE

Inleiding

NISSENHUT / OPSLAGGEBOUW / MAGAZIJN, vermoedelijk van omstreeks 1950, gelegen op de westelijke helft van de Wapenplaats bij Asperen. Nissenhutten of boogloodsen zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog uitgevonden door de Canadees P. N. Nissen en ze zijn vervolgens is verschillende varianten wereldwijd toegepast, ook voor niet militaire doeleinden. Het gebouwtje ligt en met de lengterichting van noord naar zuid, vlak naast de openbare weg over de Wapenplaats, tussen de weg en een groepsschuilplaats type P. De Nissenhut werd vermoedelijk benut als opslaggebouw / magazijn.

Omschrijving

De NISSENHUT / OPSLAGGEBOUW / MAGAZIJN op de Wapenplaats bij Asperen is een eenlaags, voor wat de beide kopse gevels betreft, bakstenen bouwwerk op een circa 12 x 5 m (l x b) metende, rechthoekige plattegrond en gedekt door een uit metalen golfplaat vervaardigd halfrond dak. De beide kopgevels bevatten een toegangsopening onder bakstenen strek, met dubbele houten deuren en ter weerszijden een ongeveer vierkante vensteropening voorzien van luiken. Boven de toegangen een ventilatierooster. De Nissenhut is vermoedelijk omstreeks 1950 aan het werk toegevoegd. Het interieur werd niet bezocht.

Waardering

De NISSENHUT / OPSLAGGEBOUW / MAGAZIJN op de Wapenplaats bij Asperen is van algemeen belang vanwege:

* Cultuurhistorische waarden, als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zoals deze is ontworpen door C.R.T. Kraijenhoff en in eerste aanleg vanaf 1815 door hem, Jan Blanken en majoor-ingenieur Willem Offerhaus is gerealiseerd en daarna door anderen gedurende ongeveer 125 jaar is versterkt en verbeterd.

* Architectuurhistorische waarden, in het bijzonder als uiting van de militair-strategische bouwkunde, die gebaseerd is op en is toegevoegd aan: a. het systeem van inundatie en accesverdediging (19de en 20ste eeuw).

Het betreft hier een voorbeeld van een gemakkelijk te (ver)plaatsen, grotendeels van ijzeren golfplaten vervaardigde hal van een type dat sinds de uitvinding ervan op vele plaatsen en in talrijke functies is toegepast.

* Ensemblewaarde en situationele waarden als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tevens vanwege de functionele en fysieke samenhang met de overige onderdelen van het complex.

* Het onderdeel is representatief omdat het een goed voorbeeld is van de toepassing van dit type hallen in een militaire functie.

* Het onderdeel is tamelijk gaaf bewaard omdat vorm en opslagfunctie nog goed herkenbaar zijn.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 531786. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bijgebouwen

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwen Bijgebouwen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing