Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
531926
Complexnummer
531925 - NHW-Batterij onder Poederoijen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82954/57
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Brakel M 1124
Brakel M 1125
Brakel M 1111
Batterij onder Poederoijen, Poederoijen

Omschrijving

Cluster 77.

NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE

Inleiding

BATTERIJAANLEG EN AARDWERKEN, (RESTEN) BETONNEN BORSTWERING, NATTE GRACHT MET BUITENOEVERS EN DEEL OMLEIDINGSWEG EN MET DOOR GRENSPALEN AANGEDUIDE ZONE als basale elementen van de Batterij onder Poederoijen. Forten werden gewoonlijk geconstrueerd op basis van vooraf aangebrachte aardlichamen die als een fundering fungeerden en wegzakken in (een natte en slappe) bodem moesten voorkomen. Bij de bouw van de forten is, behalve dit gewoonlijk al tactisch 'voorgevormde' aardlichaam - dat op zichzelf reeds een weerbare rol kon vervullen - ook nog een specifieke aanleg gerealiseerd die bedoeld was om de defensieve kracht te vergroten, de veiligheid van de bezetting te waarborgen en intern en extern transport en verkeer te vergemakkelijken. Zo ontstonden er onder meer aarden dekkingen voor verschillende bouwwerken, om ze minder kwetsbaar te maken voor inslagen van vijandelijk vuur, aarden wallen die de bebouwing en open terreinen dekten en de contouren bepaalden en bestrate paden en appelplaatsen.

Forten werden gewoonlijk omgeven door een of meer natte of droge grachten om eventuele nadering van de omwalling of het fortterrein tot het laatst toe te belemmeren. De forten waren gewoonlijk slechts te bereiken via een of meerdere bruggen of via een smalle landengte. Waar om waterstaatkundige of andere redenen een permanente directe verbinding tussen binnen- en buitengebied bestond, was deze zodanig uitgevoerd dat hij niet of slechts met de grootste moeite te passeren was. Toepassing van zogenoemde ezelsruggen, monniken (vooral bij vestingen) en / of hekwerken was hierbij gebruikelijk. Langs de buitenzijde van de grachten lag vaak een weg of pad, dat zowel in de vorm van een gedekte weg kon zijn aangelegd, als ook wel gelijk met, of zelfs boven maaiveldniveau. Deze wegen of paden konden verschillende functies hebben, uiteenlopend van openbare weg tot onderhoudspad, en ook van militaire gedekte weg tot exclusieve toegangsweg naar het fort. Buiten de natte gracht bevindt zich bovendien vaak een (van oudsher en nog ten dele) met grenspalen als zodanig aangemerkte zone waarover het Ministerie van Oorlog zeggenschap had. De Batterij onder Poederoijen vormde geen uitzondering op dit principe, maar wel werden ernstige problemen ondervonden bij de aanleg van het aardlichaam, dat door de slappe ondergrond danig verzakte. Mede als gevolg hiervan is het kleiner uitgevoerd dan aanvankelijk de bedoeling was en is het aan de keelzijde niet voorzien van een wal. Het fort was voorheen toegankelijk via een aan de westzijde, over de gracht gelegen brug. Deze brug is nog aanwezig, maar is functioneel vervangen door een dam. Een gedeeltelijke restauratie vanaf 2008 heeft ertoe geleid dat aanleg en onderdelen zijn geconsolideerd.

Omschrijving

De BATTERIJAANLEG EN AARDWERKEN, (RESTEN) BETONNEN BORSTWERING, NATTE GRACHT MET BUITENOEVERS EN DEEL OMLEIDINGSWEG EN MET DOOR GRENSPALEN AANGEDUIDE ZONE van de Batterij onder Poederoijen, in hoofdzaak bestaande uit een ruwweg ovaal, asymmetrisch aardwerk, waarvan de keelzijde een relatief recht beloop heeft en het buitentalud afgeronde vormen kent, met als resultaat een grondplan dat op de hoofdletter 'D' lijkt. De ten dele geëgaliseerde aardwerken en resten van een betonnen borstwering herinneren nog aan de vroegere omsluiting van het fortterrein of terreplein. Het centraal gelegen bomvrije gebouw is door aardwerken gedekt en bezit twee vooruit stekende vleugels die tezamen met de hoofdgevel een soort voorplein vormen. De aanleg van de batterij dateert uit de periode 1879-1886. De batterij is destijds aan de noordzijde van de Noorder Maasdijk gebouwd ter afsluiting van het acces van de (Afgedamde) Maas en als verdediging van inundatiesluizen in de Nieuwendijk en later ook de (schut)sluizen in de Afsluitdijk. Het bijbehorende schootsveld is nog goed herkenbaar. De gracht van de Batterij onder Poederoijen is ten dele verland, maar is als zodanig goed herkenbaar en vormt een ruime omkadering van de aanleg van het fort. Rond de gracht ligt een goed herkenbaar glacis met onderhoudspad. De oorspronkelijk met grenspalen als zodanig aangemerkte zone waarover het Ministerie van Oorlog zeggenschap had, de Militaire Landsgrond, is op de bij dit document behorende kaart aangeduid.

Waardering

De BATTERIJAANLEG EN AARDWERKEN, (RESTEN) BETONNEN BORSTWERING, NATTE GRACHT MET BUITENOEVERS EN DEEL OMLEIDINGSWEG EN MET DOOR GRENSPALEN AANGEDUIDE ZONE van de Batterij onder Poederoijen is van algemeen belang vanwege:

* Cultuurhistorische waarden als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zoals deze is ontworpen door C.R.T. Kraijenhoff en in eerste aanleg vanaf 1815 door hem, Jan Blanken en majoor-ingenieur Willem Offerhaus is gerealiseerd en daarna door anderen gedurende meer dan 125 jaar is versterkt en verbeterd.

* Architectuurhistorische waarden in het bijzonder als uiting van de militair-strategische bouwkunde, die gebaseerd is op: a. het systeem van inundatie en accesverdediging (19de eeuw), b. de wedloop met de zich versterkende offensieve middelen (19de eeuw).

Het onderdeel is een voorbeeld van een aarden aanleg, waarop een bomvrij bouwwerk met aarden dekking, en verder een gracht met omleidingsweg en door middel van grenspalen aangeduide militaire zone uit de periode 1879-1886.

* Ensemblewaarde en situationele waarden door de ligging binnen het systeem van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in het algemeen en in het bijzonder door de in hoge mate gave relatie met het schootsveld.

* Het onderdeel is representatief omdat het accesverdediging en verdediging van inundatie- en andere sluiswerken in een grotendeels ongeschonden fysieke omgeving laat zien.

* Het onderdeel is redelijk bewaard omdat het grondplan, de gracht en het onderhoudspad goed herkenbaar bewaard zijn gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 531925. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Fort, vesting en -onderdelen

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwen Fort, vesting en -onderdelen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing