Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
532046
Complexnummer
518083 - Processiepark
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82633/164
Kadastrale aanduiding
Gemert B 2474
Bij O.-L.-Vrouwestraat 61, 5423 SJ te Handel

Omschrijving

Inleiding

RELIEF BRUILOFT TE KANA, rechts vooraan in het park gelegen.

De sculptuur, uitgevoerd in witgeverfde kunststeen, werd in 1920 in het park geplaatst ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van Handel als bedevaartsoord.

De totale afmetingen van de sculptuur bedragen circa zes meter in breedte bij een hoogte van circa twee meter.

Omschrijving

Groot RELIËF in classicistische omlijsting, uitgevoerd in steen. Op een groot basement staan corintische pilasters die een met hout betimmerde kroonlijst dragen. In het midden opschrift DE BRUILOFT TE CANA IN GALILEA/JESUS' EERSTE WONDER OP VOORSPRAAK VAN MARIA. Daarboven een nis met afgeschuinde zijden die het reliëf bevat, aan weerszijden openingen, boven korte doodlopende trapjes. Boven één van die trapjes een ovaal met opschrift TILBURG FUNDAMENTUM DEDIT.

Voor het geheel is een gazon aangelegd, aan de zijkanten met bloembakken op pijlers, aan de voorzijde afgescheiden door een reeks paaltjes waartussen ijzeren kettingen zijn gehangen.

Waardering

Het RELIËF is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en als toonbeeld van de Mariadevotie in Noord-Brabant. Daarnaast is het van typologisch belang als onderdeel van een processiepark uit de vroege twintigste eeuw. Het park heeft architectuurhistorische waarden als voorbeeld van een parkaanleg met monumenten in diverse stijlen. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering en de samenhang met het kerkgebouw en de relatie met de ontwikkeling van Handel als bedevaartsoord en kloosternederzetting.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518083. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1920
1920
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing