531285 - Paleis Soestdijk
Baarn D 673
Bij Amsterdamsestraatweg 1, 3744 AA te Baarn

Onderdeel 30. Gietijzeren Brug.

Gietijzeren BRUG, gelegen aan de zuidwestzijde achter het Paleis Soestdijk, over een deel van de vijver aan de zijde van de Biltseweg. De brug is, volgens inscriptie op de voet, in 1872 vervaardigd door de Haagse firma H.I. Enthoven & co. De boogbrug rust op stenen Landhoofden met gietijzeren ontluchtingsroostertjes. Een gietijzeren onderbouw wordt in de balustrade doorgezet. Deze wordt aan weerszijden gemarkeerd door pilasters en bezit gietijzeren ajourwerk in de boogzwikken. In het midden onder de balustrade is het jaartal 'anno 1872' aangebracht. De gietijzeren getoogde balustrades zijn voorzien van uitsparingen in de vorm van uitgerekte cirkels en hebben een geprofileerde leuning.

GIETIJZEREN BRUG van algemeen belang:

- vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype, het materiaalgebruik en de detaillering, alsmede vanwege een voorbeeld van een brug van de firma Enthoven; - de ensemblewaarde door de functioneel-ruimtelijke samenhang met decoratieve betekenis tussen de verschillende onderdelen van de buitenplaats.

Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C)