Putte C 204
Putte C 202
Putte C 198
Putte C 309
Europalaan 1, 4645 HP te Putte

Parkaanleg (onderdeel 1)

Inleiding

De parkaanleg van het complex Moretusbos is het noordelijke deel van de parkaanleg behorend bij de historische buitenplaats Ravenhof, voorheen genoemd Moretushof en hoeve Steenland. Het Moretusbos bevindt zich op Nederlands grondgebied terwijl het huis, koetshuis, voorplein, zuidelijke aanleg en nutstuinen in België liggen. Voor de historische ontwikkeling, zie de complexomschrijving.

Omschrijving

De PARKAANLEG van het complex Moretusbos is een in achttiende-eeuwse formele grondvorm bewaard gebleven parkbos met enkele bbescheiden toevoegingen in landschapsstijl. Gericht op het hoofdhuis bevindt zich een zichtas met op een verhoging het theehuis De Gloriette (onderdeel2). Deze centrale zichtas is tussen de grensweg tot aan de Gloriette omgeven door twee haakvormige aardwerken met daartussen een grasparterre. Vanaf de parterre leiden treden (eind twintigste eeuw gewijzigd ) aan de oost- en westzijde naar een plateau halverwege de hoogte van parterre en theehuis, vanwaar een tweede trap in het midden van de zichtas naar de entree van het huisje leidt. Ten noorden van de Gloriette heeft de centrale as aan weerszijden een bosvak en een laan. De as heeft drie beëindigingen, richting noorden respectievelijk een boogvormige, een rechthoekige en tenslotte weer een boogvormige (exedra). De twee zuidelijke beëindigingen functioneren niet meer als zodanig omdat een smal onverhard wandelpad nu over de gehele lengte van de zichtas loopt, ook over het deel dat in de negentiende eeuw onderbroken was. Het meest noordelijke deel heeft een laanbeplanting van bruine beuk. Ten oosten van de oostelijke laan is een watergang voorzien van gemetselde duikers met hardstenen afdekking. Ook elders in het park zijn gemetselde duikers. Aan de zuidoostkant bevindt zich een voormalig sterrenbos met paden in sterpatroon maar waarvan het bos grotendeels is gekapt. Het centrum wordt gevormd door een bruine beuk. Aan de westkant ligt de achttiende eeuwse Warande, een oost-west georiënteerde rechthoekige aanleg met een knik richting noordenwesten, net als het achttiende eeuwse deel van de centrale as omgeven door verhoogde dreven (van circa 5 meter hoog). De invulling van de warande binnen de aardwerken bestaat uit een centraal gelegen wandelpad met cirkelvormig element en een open beplanting van afwisselend bomen, kruidachtigen en rododendrons. Door de overigens rechte bosvakken in het park met rechte lanen loopt vanuit de Warande een licht slingerend pad richting het zogenoemde Fort. Dit door een gracht omgeven aardwerk is in de negentiende eeuw opgenomen als een bezienswaardigheid langs de wandeling in het park. Het pad is vervolgens verder te volgen naar de Geldberg, een heuvel die naar het noorden uitzicht biedt over open bouwland. De omgrenzing van de aanleg staat op de bij de bescherming behorende kaart aangegeven.

Het Moretusbos, het noordelijk parkdeel van de buitenplaats Ravenhof is van belang vanwege:

- De tuinhistorische waarden: als een zeldzaam en gaaf voorbeeld van een formele aanleg uit de achttiende eeuw met een centrale as en aan weerszijden symmetrische aanleg, sterk verhoogde paden die onder andere de warande omgeven, lineaire taluds en uitzichtheuvels;

- De historische waarden: vanwege de ligging over de landsgrens van de buitenplaats die toch als eenheid bewaard is gebleven;

- De cultuurhistorische waarden: vanwege de invloed van Antwerpse familie Moretus op de sociaal economische ontwikkeling en de inrichting van het gebied.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Historische aanleg Parkbos

N.V.T. Niet van Toepassing