TO Velperplein 13, Arnhem

BEELD BACCHANTE

Standplaats: aan het Velperplein. BEELD van Bentheimer zandsteen, voorstellende een bacchante. Het beeld is geplaatst op een zandstenen sokkel op vierkante grondslag. De sokkel bezit een eenvoudig geprofileerd basement en hierboven een zich licht verjongende schacht met aan elke zijde een spaarveld dat aan de onder- en bovenzijde afsluit met een schouderboogje. Hierboven bevindt zich een fries met palmetten dat de eenvoudig geprofileerde dekplaat draagt. De bacchante is grotendeels naakt afgebeeld en staat in een contraposte waarbij het linker been het standbeen is en het gekromde rechter het speelbeen. Ze draagt om haar lendenen een sterk geplooid kleed dat ze ter hoogte van haar heup met haar rechter hand vasthoudt. Het kleed drapeert over haar opgeheven linkerarm. In de linkerhand houdt ze een spiegel. Ze heeft lang krullend haar dat tot over haar schouders valt. Achter haar staat een siervaas welke is gedecoreerd met cannelures en guirlandes en gevuld met een overvloed aan bloemen.

Stenen BEELD uit de 18e eeuw, vervaardigd door Ignatius van Logteren.

- Van kunsthistorische waarde als goed voorbeeld van een 18e eeuws beeld met hoogwaardige esthetische kwaliteiten.

- Van kunsthistorische waarde als gaaf bewaard beeld, oorspronkelijk deel uitmakend van een groep van 8 stuks, uit het oeuvre van Ignatius van Logteren.

- Van ensemblewaarde als onderdeel van een laat-negentiende eeuwse plantsoenaanleg in formele geometrische stijl, en als zodanig van bijzonder belang voor het zichtbaar houden van de karakteristieke 19e eeuwse singelstructuur ter plaatse.

- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van één aspect van de stedelijke ontwikkeling van Arnhem in de 19e eeuw, namelijk de verfraaiing van de stad met voorname singelparken. De gift van een groep beelden aan de stad Arnhem door F.G. Staatskin baron van Brakell tot Brakell is hiervan een bijzondere uitdrukking.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Kunstwerk