Amsterdam F 5542
Spuistraat 14, 1012 TS te Amsterdam

Omschrijving

Parochiekerk van de H. Dominicus ("Stadhuis van Hoorn"). Driebeukige kruisbasiliek, 1884-1893, van belang als geheel op zichzelf staand verschijnsel in de tweede periode van het oeuvre van P.J.H.Cuypers. Uitwendige versiering met balustraden en pinakels, onvoltooide toren aan de ingangsgevel. Transeptarmen uitgevoerd als lage kapellen. Het zeer brede schip heeft ronde zuilen met bladkapitelen en wordt overdekt door een vlakke zoldering, gedragen door ijzeren balken op eveneens in ijzer uitgevoerde bogen tegen houten muurstijlen. Kruisribgewelven over zijbeuken, koor en dwarsarmen. Het rechthoekige presbyterium is door een hoge triomfboog naar het schip geopend en heeft in de sluitingswand een roosvenster. Oorspronkelijke, naar Cuyper's inzichten uitgevoerde meubilering, polychromie en beglazing.