Amsterdam V 9762
Tolstraat 154, 1074 VM te Amsterdam
Tolstraat 158, 1074 VM te Amsterdam

Omschrijving

Uit twee rechthoekige blokken samengesteld complex, gebouwd 1929 naar ontwerp van L.C. van der Vlugt als administratiekantoor en bibliotheek van de Theosofische Vereniging, in Nieuw-Zakelijke stijl. Later gedeeltelijk verbouwd ten behoeve van woningen. Uitgevoerd in beton, volledig gepleisterd. Het linkergedeelte ligt achterwaarts ten opzichte van de rooilijn en bevat twee bouwlagen; de lange zijgevel is opgetrokken bij wijze van borstwering en bevat op de verdieping een horizontale strook vensters, en beneden twee reeksen vensters; in de korte zijde aan de straat een ingangsportiek. deels van rode tegels voorzien; het geheel plat afgedekt en afgesloten met een open hekwerk. Het rechtergedeelte bevat drie bouwlagen. met op de verdiepingen eveneens gekoppelde vensterstroken over vrijwel de gehele gevelbreedte (de doorgaande vensters op de begane grond zijn gewijzigd). De vlakke voorgevel bevat rechts een lichte uitstulping over de volle hoogte. In de top van de linkerzijgevel eveneens gekoppelde vensters, onderbroken door de schoorsteen. Het geheel plat afgedekt.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Vergadering en vereniging Verenigingsgebouw