STADHUIS, gevestigd in een uit het voormalige St. Ceciliaklooster ontstaan complex dat als logement voor vorsten Prinsenhof heette en van 1656-1795 zetel van de admiraliteit was. Oud zijn van dit complex behalve de ambtswoningen voor zeeofficieren aan de O.Z. Achterburgwala): het in recente tijden geheel uitgebroken, door een schilddak met 2 schoorstenen gedekte hoofdgebouw van de Admiraliteit (1661, door Willem van de Gaffel), waarvan de voorgevel een zandstenen sokkelverdieping en daarboven een ionische reuzenorde met door Jan Gijseling gebeeldhouwd fronton op de middenrisaliet vertoont.

b). Een vleugel aan de Prinsenhofsteeg ter plaatse van of door verbouwing van de kloosterkapel ontstaan, met dakruiter uit XVIIa en gevels uit 1758 (vensteromlijstingen aan de steegzijde, wijzerplaat aan de binnenplaats).

Aan de O.Z. Voorburgwal staat verder links van de ingangspoort een vleugel uit XIXc. In de dakruiter 2 klokken, van 1612 en 1758, de laatste door Pieter Seest te Amsterdam.

JaOudezijds Voorburgwal1971012 EXAmsterdam
NeeOudezijds Voorburgwal1991012 EXAmsterdam