Aardenburg E 3259
Aardenburg E 3258
Sint Bavostraat 5, 4527 CJ te Aardenburg

Omschrijving

N.H. Kerk. Het oudste deel bestaande uit schip, dwarspand, vormt het enige belangrijke voorbeeld in Nederland van zuivere Scheldegotiek, omstreeks 1220. Het langgerekte hallenkoor is een midden 14e eeuwse uitbreiding. Aangebouwd een 17e eeuwse woning, die als consistoriekamer dienst doet. Reeks van grafkelders met beschilderingen, preekstoel ingebracht na de restauratie, die in 1956 werd voltooid. Hardstenen hekpijlers die de toegang vormen tot het kerkterrein. Van het orgel heeft alleen de Rugwerkkas monumentale waarde. Deze kas is afkomstig uit de R.K. Kerk te Groessen en werd eind 18e eeuw gemaakt door Kuerten uit Huissen. De Hoofdwerkkas en het instrument werden in 1954 gemaakt door Flentrop Orgelbouw.