Aarle-Rixtel A 3107
Dorpsstraat 5, 5735 EA te Aarle-Rixtel

Omschrijving

R.K.Kerk van Onze Lieve Vrouw Presentatie, 1844-1846 gebouwd door de Waterstaatsingenieur E.C.B. Ridder van Rappard. Een van de mooiste Waterstaatskerken; oorspronkelijk een zaalkerk, later van zijbeuken voorzien. Graatgewelven op korinthische pilasters met imposten. Altaarretabel in barokke trant, preekstoel met beelden van Christus en de Samaritaanse, een biechtstoel met beelden van David, Petrus en de Verloren Zoon, een met beelden van Maria Egyptiaca, Maria Magdalena en de Goede Herder, fraaie orgelkas, hierin een instrument van F.C. Smits met Hoofdwerk, Bovenwerk, Onderpositief en vrij Pedaal, gemaakt in 1853, met beeld van David en eronder Barbare en Margaretha met de draak. Groot vroeg XIXe-eeuws crucifix, voorts lichte gebrandschilderde vensterglazen. Fraaie voorgevel met middentoren (tegeltableaux aan de ingang in 1896 toegevoegd. Klokkenstoel met gelui, bestaande uit een klok van J. Plumere en F. Delapaix, 1670, diam. 129 cm en een klok van een anonieme gieter, 1412, 128 cm.