Aarle-Rixtel C 4000
Bosscheweg 18, 5735 GV te Aarle-Rixtel

Omschrijving

Kapel van Onze Lieve Vrouw in 't Zand. Gesticht omstreeks 1500, herbouwd in 1597, in 1608 met een zuidelijke dwarsarm vergroot, in 1648 tot raadhuis ingericht, in 1853 in haar oorspronkelijke functie hersteld. Eenschepig gebouw van drie traveeën met smaller en lager driezijdig gesloten koor; zuidarm met in- en uitgezwenkte topgevel, waarin het jaartal 1608. Diepe aanbouw uit 1893 aan de noordzijde. Rondboogvensters, steunberen, leiendak en dakruiter. Inwendig onder een groot verguld neogotisch baldakijn het XVIe eeuwse pijpaarden mirakelbeeldje van de Lieve Vrouw (polychromie XIXe eeuws) en achterin de kapel een drieluik op paneel uit 1518, in de trant van Jacob Cornelisz. van Oostsanen, voorstellende Maria met Kind en Johannes in een landschap, op de zijluiken de portretten der schenkers met hun beschermheiligen. De kapel maakt sedert 1856 deel uit van het toen erbij gebouwde klooster Mariengaarde.

Ja Religieuze gebouwen Kapel (F)