Surhuizum D 1234
Doarpsstrjitte 31, 9283 TD te Surhuizum

Omschrijving

Herv.Kerk en toren op omheind kerkhof. Eenvoudig driezijdig gesloten kerkgebouw in 1734 grotendeels uit afbraakmateriaal opgetrokken. Boven de oostelijke ingang opschrift inzake de herbouw in 1734. Boven de ingang aan de zuidzijde jaartal 1617. Vrij van de kerk staande, slechts door een gang ermede verbonden zware bakstenen toren, met bakstenen spits, 14e eeuw, op elk der hoeken geschoord door telkens twee herhaaldelijk versnijdende steunberen. In de kerk 18e eeuwse preekstoel met achterschot, klankbord en trap. Doophek, koperen lezenaar en ijzeren doopbekkenhouders. In het koor drie gebrandschilderde vensters met wapens door Ype Staak. Eenklaviers, pneumatisch orgel, gemaakt door de firma Van Dam in 1920. Op het kerkhof zes 17e eeuwse zerken. Klokkenstoel met klok van H. Falck, 1630, diam. 123 cm. Mechanisch torenuurwerk A.H. van Bergen, Heiligerlee, eerste kwart 20e eeuw, buiten gebruik gesteld.