Alkmaar A 5429
Doelenstraat 5, 1811 KX te Alkmaar
Doelenstraat 3, 1811 KX te Alkmaar
Doelenveld 22, 1811 LZ te Alkmaar
Doelenveld 23, 1811 LZ te Alkmaar

Omschrijving

Nieuwe of St. Sebastiaansdoelen. Vijf traveeën breed pand onder dwars zadeldak tussen trapgevels; dakkapellen. Loodrecht op dit voorgebouw een vleugel onder zadeldak, de eindtrapgevel en de zijgevel verlevendigd door het gebruik van natuursteen voor blokken, lijsten en platen, toppilaster op gebeeldhouwd kraagsteentje, boven de vensters korfboogvormige ontlastingsbogen met verdiepte boogvelden; de zijgevel heeft in de boogvelden van de beganegrondvensters gebeeldhouwde vullingen in de vorm van schelpen en van een schildhoudende leeuw tussen bladornament en verder gebeeldhouwde kopjes als sluitstenen, geprofileerde natuurstenen waterlijsten en in de borstwering boven de verdieping cartouches met datering (1618), In de hoek tussen voorgebouw en vleugel een achtzijdig traptorentje onder een met leien gedekt tentdakje met windvaan.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid