Alphen aan den Rijn A 5870
Hoorn 105, 2404 HH te Alphen aan den Rijn

Omschrijving

Boerderij "Klein Raadwijk". Het hoofdhuis onder een schilddak bestaat feitelijk uit twee huizen: het vroeg 19e-eeuwse huis - in Empire vormen - en het oude huis met een vermoedelijk middeleeuwse oorsprong. Beide huizen zijn gedeeltelijk onderkelderd. De middeleeuwse kelder van het oude huis is overwelfd door ribloze kruisgewelven, die in het midden worden ondersteund door een natuurstenen zuil met een kapiteel. De gevels van het hoofdhuis zijn gepleisterd. De voorgevel - in Empire vormen - heeft een middenrisaliet met: weerszijden pilasters en waarboven een houten fronton. De vensters zijn aan de bovenzijde bekroond met een hoofdgestel. In deze vensters zijn 8-ruits schuiframen opgenomen. De deurpartij in de middenrisaliet bestaat uit: pilasters met palmet kapitelen, een hoofdgestel en vleugeldeuren. De boerderij van vooral van belang vanwege zijn bouwhistorische en cultuurhistorische waarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)