Amersfoort G 3485
Grote Spui 39, 3813 EZ te Amersfoort

Inleiding

Pand oorspronkelijk gelegen aan de Grote Koppel nr. 4. Ten gevolge van de spoorverdubbeling (zogeheten plan Rail 21) afgebroken en verplaatst naar het huidige adres. Daarbij is getracht de voorgevel zo goed mogelijk te verplaatsen. Ten tijde van de verplaatsing waren de in de omschrijving genoemde stoeppalen met kettingen al verdwenen. Deze zijn na de verplaatsing gereconstrueerd. In oorsprong stonden er vier leilinden voor het huis. Na de verplaatsing zijn twee nieuwe linden aangepland. Achter de voorgevel is het huis nieuw opgetrokken.

Omschrijving

Gepleisterde lijstgevel van vijf traveeën breed met centrale deurpartij. Met pannen gedekt schilddak, nok evenwijdig aan de voorgevel, centraal geplaatste dakkapel. Schuiframen met roedeverdeling. De monumentale waarden zijn uitsluitend gelegen in de voorgevel en de verschijningsvorm van de bouwmassa (twee bouwlagen met kap).

De gevel en de bouwmassa zijn van algemeen belang vanwege de

- cultuurhistorische waarde als voorbeeld van het fenomeen van het verplaatsen van monumenten.