Amersfoort E 7738
Krankeledenstraat 30, 3811 BN te Amersfoort

Omschrijving

O.L.Vrouwetoren. Oorspronkelijk verbonden met de O.L.Vrouwekerk. Een in de 2e helft der 15e eeuw tot stand gekomen gotische toren van het Utrechtse type. Houten bekroning van 1655 naar model van 1560; bij een ongelukkige herstelling in 19e eeuw verlaagd door wegneming van een etage. Klokkenspel, waarvan 2 klokken Francois Hemony, anno 1658; 24 klokken Francois Hemony, anno 1659; 3 klokken Francois Hemony, anno 1662; 1 klok Francois Hemony, anno 1663; 1 klok Pieter Hemony, anno 1674; 1 klok Melchior de Haze, zonder jaartal, plm 1690; 1 klok Jan Albert de Grave, anno 1725; 2 niet beschermde moderne klokken Eijsbouts anno 1953. Eikenhouten klokkenstoel, 15de eeuw met zeven niet beschermde moderne klokken, Rincker, 1999. Speeltrommel van B. Eijsbouts, Asten, 1923. Torenuurwerk van Rochlitz, 1882. Op de eerste zolder staan ten behoeve van educatieve doeleinden een buiten gebruik gestelde 17e -eeuwse trommel, diam. 151 cm en een 19e -eeuws torenklavier opgesteld.

Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kerktoren