Appingedam D 3263
Solwerderstraat 32, 9901 BE te Appingedam
Solwerderstraat 32 e, 9901 BE te Appingedam
Solwerderstraat 32 f, 9901 BE te Appingedam
Solwerderstraat 32 g, 9901 BE te Appingedam
Solwerderstraat 32 h, 9901 BE te Appingedam

Omschrijving

In aanleg vermoedelijk eind 18e/begin 19e eeuws onderkelderd haakvormig gebouw, dat in de loop van de 19e eeuw (XIXc-d) is voorzien van een nieuwe voorgevel en vervolgens, aan het begin van de 20e eeuw, aan de achterzijde van een pakhuisgevel; het geheel telt twee bouwlagen en wordt gedekt door een met pannen belegd haakvormig afgeknot schilddak. Door pilasters ingedeelde voorgevel op lage hardstenen plint; asymmetrische gelegen in lichte risaliet gevatte, hoofdingang met dubbele paneeldeur met gietijzeren sierroosters en bovenlicht, waarboven balkon met gietijzeren hekwerk op consoles. Getoogde T-vensters en in geprofileerde stucomlijsting gevatte balkondeuren. Gekorniste kroonlijst op klossen. Te rechter zijde ingang koetshuis met dubbele paneeldeuren met gietijzeren siersmeedwerk en bovenlicht. De achtergevel is afgeknot en uitgerust met dubbele deur, hijsdeuren, vierruitsvensters en trijshuis; staafankers. Gedeeltelijk aan de achterzijde in het complex opgenomen is een in aanleg 18e eeuws huis van twee bouwlagen onder met pannen belegd half schilddak; 19e eeuwse blokbepleistering; T- vensters; persiennes; staafankers. Het interieur van het hoofdgebouw bevat waardevolle onderdelen, zoals trompe l'oeil en andere beschilderingen, en sierstucwerk in gang en kamers (bogen, plafonds, schouwen); houten trapbalusters; gesneden vensterbanken; gepaneelde luiken en restanten van een vroeg 20e eeuwse winkel-interieur.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis